Hayır. Türk Hukukunda egemen olan ilke asılın kendi işini takip etmesidir. Ancak yine egemen olan diğer bir ilke ise kanunu bilmemek mazeret sayılmaz ilkesidir. Devlet, tüm vatandaşların, meclisten geçen her kanunu bildiğini varsayar ve buna göre hukuki işlem tesis eder. Eğer tüm kanunları biliyor ve resmi gazeteden güncel mevzuatı takip ediyor iseniz, kendi işinizi rahatlıkla takip edebilirsiniz.
Avukatların temel olarak yaptığı tek bir iş vardır. Müvekkili yerine geçerek onun tüm haklarını mevcut hukuki bilgisi ve tecrübesiyle muhafaza eder.
Avukatlık mesleğini ifa edebilmek için baroya kayıtlı olmak gerekmektedir. Bunun istisnası ise resmi kurum avukatlarıdır. Serbest çalışan her avukatın bağlı bulunduğu bir baro olup, baro levhasından yapılacak sorgulamada bilgileri görülebilir durumdadır.
Baroya kayıtlı olan her avukat, müvekkilini adli/resmi makamlar önünde temsil etmek noktasında hukuken herhangi bir engeli yoktur.
Her yıl düzenli olarak AAÜT(avukatlık asgari ücret tarifesi) yayınlanmaktadır. Bu miktarlar asgari olup, bunun altında bir rakamda iş alınması yasaklanmıştır. Bununla birlikte her baro kendi ücret tarifesini belirleyip her yıl üyelerine bildirmektedir. Genel itibarla uygulanan tarife baronun belirlediği tutardır. Ancak ücret konusu asgari rakamın altında kalmamak kaydıyla vakıanın çeşidi ve durumuna göre avukat-müvekkil arasında yapılacak anlaşma ile belirlenmektedir.
Avukata soru sormak esasında danışmanlık hizmeti kapsamına girer. Bu hizmetinde AAÜT(avukatlık asgari ücret tarifesi) karşılığı bulunmakta olup ücreti mukabilinde belirlenen süre boyunca hukuki sorularınızı cevaplamak üzere danışmanlık hizmeti verilmektedir. Bu durumun istisnası sözleşmeli vekillik verilen özel/tüzel kişilerdir.
Avukat ve müvekkil arasında takip edilen işin/davanın bilgileri, ücreti, masrafları gibi konularda yapılacak olan hizmet sözleşmesidir.
Avukatınızla bir işin ya da davanın takibi noktasında anlaşmış iseniz, davanızı veya işi sizin yerinize takip edebilmesi için herhangi bir noterden genel vekaletname çıkarmanız gerekmektedir. Avukatın kartvizitini noterlik çalışanına verdiğinizde gerekli vekaletnameyi çıkaracaktır. Vekaletnamenin aslı avukatınızda bulunmalıdır. İş ya da davanın özelliğine göre bazen özel yetki vermek gerekebilir. Bu konuda avukatınızla görüşmenizde fayda vardır.